Özellikle büyük şehirlerde beton yığınlarının arasında yeşile hasret yaşıyoruz. Balkonlarımızda yetiştirdiğimiz bitkiler ya da bahçelerimize ektiğimiz çimler renkleri ile bizleri mutlu ediyor. Yaşadığımızı hissettiriyor. Yeşil rengin dinlendirici özelliği de unutulmamalı tabii. Bahçelerimizdeki çimlerin yemyeşil ve sağlıklı olmaları için birçok çözüm ve yöntem var.
Ben size en kolay ve etkili yöntemi sebepleri ile birlikte açıklamak istiyorum. Bitkiler topraktan su ve mineralleri alıp kendi mutfaklarında türlü besinlere dönüştürürler. Nasıl biz yemek yaparken malzemeyi eksik koyarsak lezzetsiz yemekler ortaya çıkarsa, topraktaki gerekli mineraller yeterli seviyede yoksa veya bitkinin alabileceği formda değilse bitkimizin kendisi için ürettiği besinler kalitesiz olur ve bitkimiz sağlıksız gözükür. O zaman sağlıklı ve uzun ömürlü çim yetiştirmek için ne yapmalıyız?
1.Doğru tohumu seçmeliyiz…… Çim seçimi 2 faktöre göre yapılır: Kullanım Amacı
a) Spor Alan Çimi: Yoğun kullanımlar için uygundur. Çiğnenmeye karşı dayanıklıdır.
b) İngiliz Çimi: Estetiktir.
c) Rustik Çim: Her tür toprak için uygundur.
Çevre:
a) Gölge Alan Çimi: Az güneş alan, nemli bölgelerde kullanılır.
b) Kurak Alan Çimi: Yoğun güneş alan bölgelerde idealdir.
2.Toprağı hazırlamalıyız……. Çim tohumunun iyi bir kök gelişimi göstermesi ve suyun toprakta tutulabilmesi için toprağın 20-40 cm derinlikte işlenmesi gerekmektedir. Zayıf kumlu topraklara 5 cm kalınlığında organik madde (hayvan gübresi veya kompost) ilave edilir ve 15-20 cm’lik üst tabakaya karıştırılır. Böylece toprağın su tutma kapasitesi arttırılır. Ağır killi topraklara 5 cm kalınlığında % 70 kum ve % 30 organik madde içeren karışım ilave edilir ve 15-20 cm’lik üst tabakaya karıştırılır. Böylece toprağın fazla sertleşmesi önlenmiş olur. Burada dikkat edilecek en önemli husus toprak hazırlığında kullanılacak gübrenin yabancı ot tohumlarından arındırılmış olmasıdır.
Büyükbaş hayvan gübresi mi Solucan gübresi mi? Tabii solucan gübresi….
Şimdi size sebeplerini sıralayacağım.
a.Büyükbaş hayvan gübresinde yabani ot tohumları ayıklanamadığı için bir de bu bitkilerle mücadele etmeniz gerekir. Oysaki solucan gübresi, solucanın bağırsak sisteminden geçerken bu tohumlar bertaraf edilir. Kimyasal gübre kullanmanıza gerek kalmaz.
b.Solucan gübresinde bulunan kitinaz enzimi sayesinde Çime zarar veren eklembacaklılar için mücadele etmenize gerek kalmaz. Yapılan araştırmalarda özellikle kırmızı örümceğin solucan gübresi eklenmiş topraklarda görülmediği kanıtlanmıştır.
c.Solucan gübresi Organik madde içeriği test edilmiş bir üründür. Büyükbaş hayvan gübresi ve solucan gübresi arasındaki farkı gösteren tabloya agroenerji.com sitemizden ulaşabilirsiniz.
d.Solucan gübresi ni az miktarlarda kullanıma hazır bir ürün olarak alabilir ve ister ilk ekin de ister yama yapmak için belli alanlara serpebilirsiniz.
3.Gübreleme…………
Solucan gübresini nasıl uygulamalıyım? Ekim için m2’ye 40-50 gr çim tohumu kullanabilirsiniz. Solucan gübresini 5 cm’lik üst yüzeydeki toprak içerisine karıştırdıktan sonra çim tohumlarınızı ekebilirsiniz. Üzerini 1-2 cm elenmiş toprak (torf) ile örtüp toprakla temasını tam olarak sağlamak için rulo yardımı ile toprak yüzeyini düzleştirin.
4.Ne kadar solucan gübresi kullanılmalı?
Genellikle m2 ye 12.5 gr. solucan gübresinin yeterli olacağı tavsiye edilmektedir. Genel olarak solucan gübresini 20 m2 ye 250 gr. uygulamanız tavsiye edilir. Gübreleme yaparken belirli bölgelerde fazla kullanmalar ve muhtemel israflar da dikkate alınarak hesaplamaya % 15’lik bir ilave yapmanız faydalı olabilir. Solucan gübrenizi sitemizden sipariş edebilirsiniz. www.agroenerji.com
5.Daha az su kullanımı sağlar?
Solucan gübresinin içinde bulunan mikoriza, rizobium bakterileri ve diğer yararlı organizmalar sayesinde toprağın kalitesi ve buna bağlı olarak su tutma kapasitesi artar. Daha az su kullanarak sağlıklı çimlere sahip olabilirsiniz.
6.Çimlerime yama yaparken solucan gübresini nasıl kullanmalıyım?
Yapılacak ilk şey, solucan gübresinin çim biçme sonrasında yüzeye serpilmesi olacaktır. Çimlerin boyu kısa iken serpilen gübre toprağa daha hızlı ve rahat bir şekilde erişebilecektir. Gübre serpildikten sonra ayrıca bir de sulama yapacak olursanız gübrenin toprağa nüfuzu çok daha kolay ve etkili olacaktır. Bir kez toprakla temas ettikten sonra solucan gübresindeki besinler, humus ve besin elementleri doğal olarak gübreden toprağa doğru geçmeye başlayacaklardır.